fredag 20. august 2010

Åpen løsning og peisinnskudd

En ting jeg har fundert mye på er i hvilken grad jeg vil at vi skal ha åpen løsning mellom "sofastue", "spisestue" og kjøkken. Hos oss kommer alle disse tre på rad i ett rom. Mange steder har disse rommene tilsammen en L-form, slik at det kommer et naturlig skille mellom stuesofa og kjøkken som da ofte plasseres i hver sin ende av Len. Men det har ikke vi, så da må vi tenke ut noe. Min mann vil gjerne ha helt åpen løsning mellom alt. Det blir jo lysest og "størst" på den måten. Men man vil jo også da se rotet på kjøkkenet fra stua, og det vil jeg helst unngå. Jeg vil at det skal gå an å sitte i sofaen og slappe av uten å sitte og tenke på oppvasken som står på kjøkkenet. Og siden det jo helst bør være litt fint og rent rundt en når en skal slappe av så har jeg ikke da lyst til å se på et kjøkken fullt av matgris (jeg har tenkt til å vaske der også, men det hadde vært fint om det var mulig å utsette det noen minutter uten å bli distrahert av rotet).

Så jeg vil iallefall ha et skille mellom sofa og kjøkken, det er sikkert. Mellom disse to skal det også stå et spisestuebord. Jeg har tenkt til at vi skal ha et litt stort spisebord som vi bruker både til hverdags og til fest. Ser ikke helt poenget med å ha et skranglete kjøkkenbord inne på kjøkkenet mens fin spisestuebordet står i stua på stas, slik som generasjonen over oss gjerne har. Så da dropper vi kjøkkenbord og har kun spisebord. Men skal da spisebordet stå innenfor eller utenfor skilleveggen mellom kjøkkenet og stua? Er spisestue mest kjøkken eller mest stue, liksom?  Når vi har middagsgjester hadde det i grunnen vært fint å slippe å se på oppvasken mens vi spiser da også, så derfor har jeg foreløpig landet på at spisestua skal stå i stue. Ulempen med det er at når vi bruker det til hverdags vil smuler og diverse spres ut i stua, samt at vi er nødt til å gå fra kjøkken til spisestue med mat og oppvask til hvert måltid vi spiser der. Det kan derfor ikke være en kronglete tett skillevegg.

Jeg har sett litt på noen bilder av peisinnskudd som en kan ha inni en vegg, og synes dette er kjempelekkert. Kunne godt tenkt meg noe slikt som dette, der peisinnskuddet blir en del av skilleveggen, og så ha det åpent rundt. Peisinnskuddet bør da ha gjennomsyn (glass på begge sider), slik at man kan se gjennom det. Nå husker jeg ikke lenger hvor jeg har disse bildene fra da men...





Brünner har noen veldig fine peisinnskudd med og uten gjennomsyn.


Dette har jeg lenge snakket om og argumentert for til Håvard, arkitekt osv. Helt til noen i sommer påpekte at de er fine, men det er jo en del rengjøring med det da. Det burde jeg jo tenkt på, og det er jo en ulempe. Sikkert noe dritt å holde alt det glasset fint og rent. Og så kom jeg på enda en ting - når glasset først er fint og rent så er det jo gjennomsiktig, og en vil kunne se på rotet gjennom den likevel!? Gah. Kommer sikkert ikke til å brenne i den peisen hver dag for å si det sånn. Så kanskje jeg ikke bør ha dette likevel da? Men det er jo så fiint!

I tillegg så har jeg også lurt litt på om vi skal ha kjøkkenøy eller ikke. Skal det være fire eller fem sitteplasser ved den øya (fem blir vel for mange, men vi blir jo forhåpentligvis fem familien om noen år?). Eller holder det med to. Jeg har tenkt at det skal gå an å sitte der og ta en kjapp frokost, og det skal gå an å sitte der å gjøre lekser mens vi lager middag. Og det skal gå an å henge der mens noen lager mat. Akkurat nå har vi plassert øya helt inntil denne skilleveggen med gjennomsiktig peis, men jeg vet ikke jeg altså, om det er noen god løsning. 

Om noen har innspill eller erfaringer på kjøkkenøy, peisinnskudd eller skillevegger/ulike grader av åpen løsning å dele blir jeg veldig takknemlig!

fredag 6. august 2010

Nye tegninger

Det skjer ikke mye med huset i ferien, men her en dag fikk vi i den siste versjonen av tegningene, så jeg legger dem ut: 


Kjeller

1. etasje
2. etasje

Og her er de i 3d:


Kjeller igjen
1. etasje
2. etasje igjen
Fasadene